Vinster och bodstadsköp

 Vad skulle du göra av dina pengar om du vann på lotto? Många svarar att de skulle köpa en lägenhet, men hur mycket behöver man egentligen vinna för att man ska ha råd med det?

159 miljoner kronor, vann en Stockholmare i början av Juli. Det var en lyckad Kvinna vinst datorlottodragning som gjorde mannen från Stockholm så rik, han hade nämligen lyckats pricka in alla sju rätt på lotto och två rätt på joker. Den exakta summan för vinsten blev 159 838 182 kronor. Det är svårt att ens föreställa sig hur man skulle hantera den vinsten. Vad skulle man köpa först? Och går det ens att göra av med så mycket pengar under en livstid? Det kan säkert gå, men nog tar det tid.

Att vinna på lotto är nog någonting de flesta hoppas på, eller i alla fall en eller två gånger har drömt om. Dessvärre är det ju inte speciellt vanligt, i alla fall inte sådana summor som 160 miljoner kronor.

100 000 kronor ingen stor summa

När det kommer till bostadsköp är det nog många som önskar att de vunnit lite extra pengar för att ha råd med sitt köp. Det är mycket pengar som ska samlas in för att man ska ha råd med en bostad – speciellt om du ska handla i en storstad. I huvudstaden får du räkna med att i alla fall betala 1-2 miljoner kronor och då får du inte mer än en etta. Då räcker det inte med pengar om du ens vann 100 000 kronor, men det är såklart en början på insatsen. Någonting man sällan tackar nej till.

svenska femhundra kronor pengarOm man däremot inte vinner några pengar gäller det att vända sig till banken för att få ett lån till köp av bostad. Det vanliga vid bostadsköp är att man lånar till själva huvudlånet från en av storbankerna, medan man tar ett lån till insatsen (om man inte har det, eller i fall det vill kompletteras) via en mindre bank som till exempel Advisa, där du kan låna upp till 400 000 kronor.

Det är ju som sagt dyrt att handla bostadsrätt, men det är faktiskt också dyrt att hyra bostad. Detta är någonting som Svenska Dagbladets Näringsliv har skrivit om. Så här inleds artikeln:

Sex år efter den största ombildningen i Stockholms stad märks den ekonomiska skillnaden mellan att hyra och äga sin lägenhet. I dag skiljer boendekostnaden nästan 40 000 kronor per år mellan en hyrd och en ägd trerummare.

Vidare skriver de om två olika personer, Caroline som köpte loss sin hyresrätt och gjorde om den till bostadsrätt och Erik som valde att bo kvar. Året då detta gjordes var 2008 och med finanskrisen hängande över oss var det inte ett lätt val. På den tiden så hade båda två samma hyra: 6300 kronor för en trea på 74 kvadratmeter. Idag, sex år senare, har Eriks hyra gått upp till 7600 kronor i månaden medan Carolines månadsavgift endast är på 4100 kronor.

Vidare i artikeln spekulerar man kring varför det har blivit sådana skillnader för Erik och Caroline, som är ett tydligt exempel på skillnaden i att köpa och hyra. Det är en mycket bra artikel som ger en bra insikt i hur bostadsmarknaden just nu fungerar.